Kronospan investoval v Prešove za desať rokov vyše 2,5 miliardy Sk

12.12.2007 Prešov

Prešov 12. decembra (TASR) - Nadnárodný koncern Kronospan Gruppe vložil do investícií vo svojom závode v Prešove od jeho prevzatia v decembri 1997 vyše 2, 5 miliardy Sk. Na dnešnej tlačovej konferencii pri príležitosti 10. ...
Ako spresnil pre TASR, desať rokov existencie fabriky v rukách zahraničného investora sa \"nieslo v znamení postupného oživovania prevádzok, ich modernizácie a budovania nových výrobných kapacít\". Keďže Šneider bol od začiatku pri tejto investícii, dnes konštatoval, že oživovanie skrachovanej výroby nebolo jednoduché. V roku 1999 však došlo k zásadnej rekonštrukcii výroby drevotrieskových dosák a v roku 2000 k spusteniu prvej z dnešných troch liniek na výrobu plávajúcich podláh.
V roku 1998 Kronospan zamestnával v Prešove 250 ľudí, v posledných rokoch sa počet zamestnancov ustálil na čísle 400. Ako uviedol finančný riaditeľ Kronospanu SK Alexander Pažúr, na mzdách za 10 rokov vyplatili necelých 900 miliónov Sk. Navyše, na jedno kmeňové pracovné miesto v Kronospane SK je naviazaných až 5 sekundárnych pracovných miest v regióne. Firma odviedla na regionálnych daniach - nehnuteľnosť, vozidlá - 15 miliónov Sk. Tovary a služby v regióne Prešova a okolia nakúpila približne za 3 miliardy Sk. Výrobky z Prešova sa vyvážajú do 34 krajín sveta.
Ako zdôraznil konateľ Kronospan Gruppe v strednej a východnej Európe Markus Habegger, investori sú spokojní so svojím rozhodnutím prevziať fabriku v Prešove. Podľa neho najväčším kapitálom sú tu schopní, vzdelaní a pracovití zamestnanci, preto sú rozhodnutí v Prešove naďalej fungovať. A to i napriek tomu, že nezískali vládnu podporu na daňové úľavy pri svojej ohlásenej významnej investícii v Prešove. Hľadajú však nové možnosti, ako ďalej rozvíjať prešovskú fabriku.
Kronospan Gruppe má pobočky v 25 krajinách sveta, hlavne v Európe, ale aj v Číne a USA. Na Slovensku po Prešove otvorila svoje závody aj vo Zvolene a v Strážskom. Dovedna vo všetkých troch dávajú prácu viac ako tisícke ľudí.
 

Vyberte región